ikan Cencaru Sumbat.. in english..a fish with da sambal inside the body..hahahha..merepek..
jom..
2 ekor ikan cencaru..nak bnyak ekor pun x per..tapi modified la bahan2 lain jugak.
(dah name cencaru sumbat x kan nak gune ikan kembong)
UNTUK ISI ; 1/4 labu bawang besar (pastikan bawang besar)
4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
ader orang suke letak bawang putih dan halia jugak..
untuk best sket, basuh ikan dengan air asam..ia akan meninggalkan rase masam..tgk..huhu
1/4 biji tomato (tomato ialah tomato in english)
sedikit minyak utk menggoreng (oil)
Cara-cara nyer adalah:sile siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat.belah bukan macam potong okey...
![]() |
sile belah cantek-cantek supaya suami anda tertarik melihat ikan cantek |
tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi dan sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan ..senang giler kan..budak tadika pun bleh tolong buat..huh! tadika??
![]() |
name dier, ikan pakai lawa-lawa nak g bandar |
kemudian, sila panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu).pusing-pusingkan ikan sehingga masak..pastikan masak betul2 yer anak-anak semua...
![]() |
pastikan ikan ader rupe macam nie.. kalu x...x jadi..hahhha |
dah siap pun.. pastikan makan setelah azan magrib berkumandang..hoho..selamat men"try".