ikan Cencaru Sumbat.. in english..a fish with da sambal inside the body..hahahha..merepek..
jom..
2 ekor ikan cencaru..nak bnyak ekor pun x per..tapi modified la bahan2 lain jugak.
(dah name cencaru sumbat x kan nak gune ikan kembong)
UNTUK ISI ; 1/4 labu bawang besar (pastikan bawang besar)
4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
ader orang suke letak bawang putih dan halia jugak..
untuk best sket, basuh ikan dengan air asam..ia akan meninggalkan rase masam..tgk..huhu
1/4 biji tomato (tomato ialah tomato in english)
sedikit minyak utk menggoreng (oil)
Cara-cara nyer adalah:sile siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat.belah bukan macam potong okey...
sile belah cantek-cantek supaya suami anda tertarik melihat ikan cantek |
tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi dan sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan ..senang giler kan..budak tadika pun bleh tolong buat..huh! tadika??
name dier, ikan pakai lawa-lawa nak g bandar |
kemudian, sila panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu).pusing-pusingkan ikan sehingga masak..pastikan masak betul2 yer anak-anak semua...
pastikan ikan ader rupe macam nie.. kalu x...x jadi..hahhha |
dah siap pun.. pastikan makan setelah azan magrib berkumandang..hoho..selamat men"try".